Es Brennt – Herdenking Kristallnacht

In november 1938 is de macht van Hitler groot genoeg om zijn ware gezicht te laten zien.

De moord op een Duitse diplomaat door een wanhopige Poolse jood wordt het startsignaal voor een uiterst gewelddadige pogrom in heel Duitsland. In de nacht van 9 november worden joden uit hun huizen gesleurd, winkels geplunderd en vernield en synagogen in brand gestoken.

Duizenden joden belanden in kampen en vele honderden worden bruut vermoord.

Dit gebeurde vlak bij ons en had ook gevolgen voor ons land. Als er nog een kans is om het land te verlaten proberen de vervolgde joden legaal of illegaal de grens over te steken en asiel te zoeken.

Wij herdenken deze verschrikkelijke gebeurtenis nu 80 jaar geleden op een gedenkavond in de Grote Kerk om 19.30 uur, op dinsdag 13 november om 19.30 uur. De avond wordt georganiseerd door het Inspiratieplein en de Stichting Over-en-Weer/Hin-und-Zurück met medewerking van het Filmhuis Emmen.

Op deze avond zullen door verschillende personen fragmenten voorgedragen worden uit dagboeken van mensen die deze pogrom overleefd hebben. Het Drents Klezmer Trio speelt passende muziek en er komt een gast uit Neuenhaus vertellen over de Kristallnacht in het grensgebied. Dankzij het Filmhuis Emmen ziet u ook foto’s en filmfragmenten uit die tijd.

De avond is vrij toegankelijk, maar graag een vrije gift bij de uitgang.

Op woensdagavond 14 november om 19.00 uur kunt u de film “Ehe im Schatten” bekijken in Kinepolis. Deze bijzondere film uit 1948 vertelt over de tragische wending in het lot van een gemengd gehuwd Duits echtpaar na de Kristallnacht. Na afloop kunt u over napraten over de film.

Op 10 november kunt u in de synagoge in Coevorden  een studiedag bezoeken. Hier wordt door Nederlandse en Duitse sprekers inzicht gegeven in de gebeurtenissen vóór en na de Kristallnacht. Een uitvoeriger berichtgeving over deze dag vindt u in de folder die op aanvraag toegezonden wordt.
info: khoogenboezem@planet.nl

 

Comments are closed.