FRAGIELE REACTIES – EXPOSITIE met werk van Ina Fekken en Irma Frijlink

Met gevoelige voelsprieten een soms benauwend rauwe werkelijkheid aftasten. Ogenschijnlijk fragiel en van een zachte schoonheid; en toch steekt er meer achter hun werk.

We zien reacties. Op Covid, op de kwetsbaarheid van bepaalde diersoorten, de gaswinning in Groningen of op de oorlog in Oekraïne. Actuele gebeurtenissen en hun waarnemingen daarvan, vormen vaak de basis voor de kunstwerken.

Voor het eerst bijeengebracht in een duo-expositie, komt het werk van Ina Fekken en Irma Frijlink écht samen in hóe ze beide reageren op de huidige tijd vol onrust.

Wat u o.a. kunt komen bekijken is het ‘Tapis de Oekraïne’, waaraan wordt gewerkt door Irma Frijlink, naar analogie van Het Tapijt van Bayeux.  Terwijl dit laatste, 70 meter lange tapijt uit het jaar 1066 een beeldverhaal is over de slag bij Hastings die Engeland als natie vormgaf, neemt Irma zich voor te werken aan haar tapijt voor Oekraïne zolang de oorlog duurt.  Het wandkleed is nu ruim 15 meter lang.. Op dit tapijt geen veldslagen met overwinning en actie, maar een beeldverhaal over de andere kantvan oorlog. Een meer vrouwelijke variant?

Papier is een kwetsbaar materiaal, het kan scheuren, verkreukelen, verkleuren en vervormen. Tegelijkertijd bezit het weerstand en kan het één van de meest duurzame materialen zijn, afhankelijk van dikte en kwaliteit.Het is niet voor niets dat Ina Fekken met papier werkt, de eigenschappen versterken de zeggingskracht in haar werk.

Met dit materiaal maakt Ina een installatie in de Grote Kerk van Emmen. Een huid van “barsten”  en een sculptuur van “zakdoeken”. Een zakdoek, vroeger uitgevoerd in katoen, is eenvoudig gebruiksvoorwerp, dat de verschillende gevoelens/emoties van het menselijk bestaan weerspiegelt. Het wordt gebruikt bij overgave op het strijdtoneel, is onmisbaar attribuut bij het huwelijk, vreugde, tranen, verdriet en ziekte. Haar “zakdoeken” zijn van kalkpapier. Materiaal dat het licht op een bijzondere manier vangt. Het papier krijgt monumentaliteit.

De “barsten” zijn een voortzetting van eerder werk over de gaswinningsproblematiek, maar zijn net zo goed van toepassing op de actualiteit van nu. Nieuw leven kan ontstaan, ook na een “barst”.De monumentale kracht van opnieuw beginnen en verder kunnen.

Van 18 januari tot en met 11 maart 2023

Grote Kerk, Schoolstraat 5  Emmen.

De kerk is open op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 13.00 – 16.30 uur. Van harte Welkom!

 

 

 

 

Comments are closed.