Lezing ‘Engelen in de kunst’

Kunsthistorica Marian van Caspel  vertelt hoe kunstenaars in de afgelopen eeuwen engelen hebben weergegeven: van klassiek tot abstract.

Door de eeuwen heen vormen engelen, in al hun verschijningsvormen, een geliefd onderwerp in de kunst. Het woord ‘engel’ is afgeleid van het Griekse angelos, dat boodschapper betekent. Met hun vleugels bewegen engelen zich vrij tussen onze wereld en ‘de andere wereld’: de hemel of de geestelijke wereld.
Toch werden zij in de kunst van de eerste eeuwen van het christendom zónder vleugels afgebeeld. Deze zouden immers te veel hebben doen denken aan de gevleugelde hemelfiguren uit de profane GrieksRomeinse cultuur. Een ander punt is dat engelen officieel geslachtloos zijn, maar ook hiervan wordt in de kunst afgeweken.
Verder worden engelen vanouds ingedeeld in negen groepen. Een mozaïek in het baptisterium van de San Marco in Venetië én een mandala van de middeleeuwse mystica Hildegard van Bingen geven inzicht in de hiërarchie van deze groepen van engelen. De ‘gewone’ engelen en de aartsengelen staan onderaan in deze hiërarchie.
De aartsengel Raphaël, vrij onbekend in protestantse kringen, krijgt, tenslotte, speciale aandacht in een lezing op dinsdag  26 november 2019 in de Grote Kerk op het Marktplein van Emmen.

De lezing, die wordt verzorgt door Kunsthistorica Marian van Caspel en die om 19.30 uur begint, kent een toegangsprijs van € 6,00 en dat is inclusief een consumptie in de pauze.

Comments are closed.