Lezing in de Grote Kerk: Wat bezielt de fundamentalist

Fundamentalisten geloven dingen die de meerderheid van de samenleving verwerpt. Dat vrouwen minder rechten hebben dan mannen. Dat wetenschap met wantrouwen bejegend dient te worden. Dat de wereld ooit paradijselijk was, maar dat daar door een val verandering in kwam en dat het onze taak is die goede wereld terug te brengen. Dat mensen van een ander ras, een andere religie of een andere seksuele oriëntatie tweederangsburgers zijn. Dat er heilige geschriften zijn die letterlijk-historisch geïnterpreteerd dienen te worden en die ons onfeilbaar de weg wijzen in een onzekere wereld.

Fundamentalisme komt in vele soorten en maten: rechts-extremisme, salafisme, de zwartekousenkerk, maar ook links fundamentalisme. Wat bezielt de fundamentalist? Kunnen we zijn of haar overtuigingen en verdrag verklaren met beroep op psychische aandoeningen of economische omstandigheden? Of is de fundamentalist uiteindelijk iemand zoals jij en ik: relatief gezond, relatief rationeel, maar met ideeën die ons tegen de haren instrijken? En wat betekent dit voor het gesprek met fundamentalisten en hun rol in onze samenleving?

Rik Peels is als theoloog/filosoof verbonden aan de Vrije Universiteit en doet een onderzoek naar de vraag wat iemand tot een fundamentalist maakt.
Datum en plaats van de lezing: 17 november 2020 in de Grote Kerk. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 6,50, Bij voorkeur reserveren door een mail te sturen naar inspiratieplein@grotekerkemmen.nl met vermelding van uw naam en telefoonnummer en contant te betalen d.m.v. bedrag in gesloten enveloppe. Of anders via telnr. 06 28 04 67 47.

Comments are closed.