Expositie van ‘Schilders van Drents Schildersgenootschap’ in de Grote Kerk is gesloten

 

In verband met de voorschriften van de Overheid in het kader van de bestrijding van het coronavirus is de expositie met onmiddellijke ingang gesloten

 

 

      Verlangen naar Licht

Advent; in de 4 weken vooraf aan Kerst, wordt binnen de kerken afgeteld naar het feest van geboorte en licht.in deze periode tonen Mark Lisser, Marieke Geerlings en Cor Sonke  hun werk, dat op de ene of andere manier allemaal te verbinden is aan verlangen. Verlangen naar licht -dat leeft in ons. Licht dat al of niet aanwezig is, maar opgeroepen door een situatie of plaats. Volgens Mark Lisser heeft elke herinnering een eigen kleur.

Dit verlangen, in deze expositie getoond in 3 varianten:

  • het alledaagse (Mark Lisser)
  • het religieuze (Marieke Geerlings)
  • het landschap (Cor Sonke)

 

Marieke Geerlings maakt beelden.  Vaak is het werk gerelateerd aan de klassieke cultuurgeschiedenis, b.v.b aan werk van Jeroen Bosch. In Gees toonde ze dit jaar haar interpretatie van de Tuin der Lusten. De afbeelding hiernaast komt uit deze reeks.

Ook met thema’s uit de christelijke tradities gaat ze aan het werk, of het nu  Openbaringen 17 is, of zoals in dit geval een Kerstexpositie. Reflectie gaat vooraf aan het maken

Marieke schrijft elke dag, tekent op wat haar bezighoudt. “Als mijn kijkwereld (buiten) met mijn ideeënwereld (binnen) samensmelt wordt het beeld geboren: soms langzaam,  soms snel, maar altijd onontkoombaar”, zo zegt ze op haar website.

 

 

Mark Lisser schildert het licht erin,  in alledaagse omgevingssituaties. Ook de situatie, waarin we ons nu bevinden:

In z’n innerlijk nog altijd het kind, dat achter in de auto met z’n ouders naar de stad ging in de eindejaar periode om daar de talloze lichtjes te zien, en de etalages in warm licht.

Hij lijkt deze jeugdervaring niet achter zich te willen laten.

Mark Lisser heeft afbeeldingen van het werk dat in de Grote Kerk wordt geëxposeerd op zijn Facebook pagina gezet. U kunt het werk hier bekijken: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2251125188352013&id=100003636604388

 

Cor Sonke lijkt niet bang voor het donkere, of voor kaal, sober land. Hij zoekt het op, dwaalt er rond,  en probeert het in enkele rake streken weer te geven.

Het veengebied, landschap, plaatsen…

Ook af en toe een mens,

eerder als een teken dan als portret.

 

Tekens, figuren, aanduidingen van plekken; in zijn abstractere werk ook vaak het directe schilderen, dat soms op noteren lijkt, en tegelijkertijd overpeinzend.

Hier dit, daar dat.. Kijken, zien en weergeven. Fascinerende beelden van land levert het op.

 

 https://www.mariekegeerlings.nl                           https://marklisser.vpweb.nl         http://www.corsonke.nl  

Comments are closed.