Choral Evensong

Anglicaanse Evensong en Vocaal Ensemble Magnificat Emmen.

De laatste jaren komt er in Nederland steeds meer interesse voor de traditionele Anglicaanse Evensong.
Sinds een paar jaar brengt Vocaal Ensemble Magnificat dit gezongen avondgebed in de Grote kerk in Emmen. Dit werd allemaal in het Engels gezongen.

Sinds kort is er nieuwe liedbundel van Sytze de Vries verschenen met een Nederlandse vertaling van vele van deze prachtige Engelse hymns: “Het liefste lied van overzee”.
Tegelijkertijd werd Daniël Rouwkema gevraagd voor het componeren van de Nederlandse Preces and Responses.
Beide bieden het koor de gelegenheid om de Evensong langzaam om te zetten naar een Nederlands gezongen Avondgebed.

 

Vorm
Een Choral Evensong heeft een vaste orde van dienst waarbij steeds dezelfde teksten en gebeden worden gebruikt. Volgens een vast rooster worden de psalmen meerstemmig gereciteerd. Voorts klinken tussen de bijbellezingen het ‘Magnificat’ (de Lofzang van Maria), het ‘Nunc dimittis’ (Lofzang van Simeon) en een anthem (vrij koorwerk). Typisch Engels is ook dat de meeste liturgische teksten, zoals de opening en de gebeden (uit het Book of Common Prayer), worden gezongen. Essentieel voor de Evensong is dat ook de gemeente actief is betrokken bij de viering. Daarom zijn er altijd een of twee liederen (Hymnes) die de aanwezigen mee kunnen zingen.
In de loop der eeuwen is er ontzettend veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Hierdoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer totaal anders; van gregoriaans tot hypermodern. De muziek in de Choral Evensong klinkt soms á capella, soms met orgelbegeleiding. Alle grote Engelse componisten hebben bijgedragen geleverd voor een deel in de Evensong.

Op de website van het Vocaal Ensemble Magnificat vindt u meer informatie.

Comments are closed.